Madenziekte (Myiasis) bij konijnen
Heeft u een konijn, dan is het in de zomermaanden nog belangrijker dan anders om het hok schoon te maken en het konijn schoon te houden. Vieze luchtjes of uitwerpselen die in de vacht blijven hangen, trekken namelijk vliegen aan.
Het gevaar van vliegen
De huidmadenziekte (Myiasis) wordt veroorzaakt door de groenblauwe vlieg, Myiasis is een madenziekte die vooral tijdens de warmere dagen voorkomt en is daarom meer aanwezig tijdens de lente en zomerperiode. Ze ruimen uitwerpselen op van onder andere katten, honden en kippen, en komen af op de geur van urine en ontlasting. De vliegen zoeken ook naar een geschikte plaats waar ze hun eitjes kunnen leggen zoals op het achterwerk van konijnen. De maden die uit de eitjes komen groeien doordat ze stukjes van het konijn eten. Dit is natuurlijk ontzettend gevaarlijk. Wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen door een dierenarts kan het dier uiteindelijk zelfs komen te overlijden.
Hoe kunt u Myiasis voorkomen?
Om Myiasis te voorkomen dient u goed op de hygiëne van het hok en het konijn zelf te letten. Geef een konijn maar 20 gram konijnenvoer per kilogram lichaamsgewicht en ongelimiteerd hooi. Kijk iedere dag het konijn onder de staart om te controleren of er geen ontlasting aan de vacht bij de anus gekleefd zit. Controleer ook altijd of het hok schoon is en verschoon de poep en plasplekken in het hok minstens 1x per dag. Zorg ervoor dat er niet te veel voer in de hokken slingert en gebruik voerbakken en hooiruiven.
Afschrikken en doodmaken
Je kunt konijnen die risico lopen in sprayen met een middel om de vliegen af te schrikken. De spray doodt ook de maden op het konijn. Ook is ons advies om te proberen om elke groene vleesvlieg die je ziet te doden. Merkt u wondjes of kleine gaatjes in de vacht van u konijn op of ziet u maden kruipen ga dan direct naar de dierenarts.
Voor meer informatie ga naar www.mimo-animalcare.nl
Beste klant,
Voor iedereen zijn dit onzekere tijden, maar wij willen zolang het kan voor iedereen klaarstaan!! Wel hebben we wat aanpassingen in het bezorgen van de dierenbenodigdheden. Graag verzoeken we u onderstaande acties in acht te nemen. Alleen zo houden we zoveel mogelijk mensen gezond!
1).Bestellen kan via de webshop www.mimo-animalcare.nl Klanten kunnen eenvoudig betalen via ideal zo hoeft er niet afgerekend te worden bij de deur.
2). De bestelling wordt gratis thuisbezorgd op postcode gebied 54-57 en 58 ten westen van de maas De bezorging van uw bestelling is tot de voordeur. Helaas kunnen we in de huidige situatie u niet helpen de producten naar binnen te brengen.
3). Wij nemen contact met u op wanneer de bestelling geleverd wordt.
4). Graag ontvangst van de bestelling door één persoon. Houdt afstand tussen uzelf en onze chauffeur (minimaal 1,5 meter).
5).Wanneer u verkouden of ziek bent, gelieve iemand anders het pakket te laten aannemen.
Mocht u geïnteresseerd zijn in producten die niet op de webshop staan, stuur ons gerust een mail en dan kijken wij wat we voor u kunnen betekenen.
LUZERNEBROK🌿 ondersteunt bij het spieren op bouwen.
Metazoa luzerne korrel HP23 is 100% pure en zuivere luzerne, in handige brokjes. Deze bestaat alleen uit het blad van de plant (deze heeft namelijk de meeste voedingsstoffen) en bevat naast luzerne geen enkel ander ingrediënt, dus ook geen melasse.
In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, hebben paarden wel degelijk voldoende goede eiwitten nodig om spieren op te kunnen bouwen. Zonder eiwitten, geen spieren!
HP23 luzernebrok:
🌿 Rijk aan goed opneembare biologisch hoogwaardige eiwitten.
🌿 Bron van essentiële aminozuren. Dit zijn aminozuren die een paard niet zelf aan kan maken en het dus uit voeding moet halen.
🌿 Voor de opbouw en het behoud van spiermassa.
🌿 Héél laag in suikers, lager dan hooi.
🌿 Kan een bufferend effect hebben op het maagzuur vanwege het hoge calciumgehalte. Om de ontwikkeling van maagzweren te voorkomen.
****
De brokjes bevatten geen toegevoegde vitamines en mineralen, zo kun je ze heel goed geven naast een balancer zoals de SuperFit Broxxx.
Ook verkrijgbaar bij www.mimo-animalcare.nl
#TIP: Heb je net een nieuwe puppy, maar weet je niet goed hoelang je die kleine rakker het beste uitlaat? Neem dan de leeftijd van je viervoeter (in weken) en zet die om in minuten: is je pup 9 weken, dan maken jullie samen een tochtje van 9 minuten.
Hoeveel keer per dag gaan jullie samen op pad? Wat is de leeftijd van je puppy, hoe lang kan de puppy het ophouden zie schema.
Je kijkt vast al reikhalzend uit naar de geplande vakantie met het hele gezin. En daar hoort natuurlijk ook jouw trouwe viervoeter bij. Misschien heb je al het perfecte diervriendelijke hotel gevonden, of een fijne camping waar honden welkom zijn. Mooi! Maar dan ben je er nog niet. Voor je van die zorgeloze vakantie kan genieten, moet je eerst nog de reis ernaartoe doorstaan. Wij helpen je graag op weg.
Met de auto, caravan of mobilhome
Met de auto ervaar je de ultieme vrijheid. Je kan stoppen wanneer je wil en stippelt je eigen route uit. Maak het jezelf en je trouwe vriend zo comfortabel mogelijk met deze tips:
- Laat je hond vooraf wennen aan de auto en de bench tijdens een paar kortere ritten.
- Zet de hond veilig in een afgesloten ruimte, zoals de koffer of een bench. Een riem of vastkliksysteem is aangeraden wanneer je hond op de achterbank meerijdt.
- Geef je hond een speeltje om zich bezig te houden tijdens de lange rit. Een vertrouwd deken helpt om de stress te verminderen.
- Stop op tijd. Zowel voor jezelf als voor de hond is een pauze om de 2 uur van essentieel belang. Even de pootjes strekken, een toiletbezoek, wat vers water. Dan kan iedereen er weer tegenaan.
- Laat je hond nooit alleen achter, ook niet met het raam op een kier. Het wordt al snel te warm in de wagen en je hond riskeert oververhitting of uitdroging.
- Het ziet er grappig uit: een hond met zijn kop door het raam, oren en tong flapperend in de wind. Maar doe het toch liever niet. Oor- en oogontstekingen zijn geen leuk begin van een vakantie.
Met de trein
Bekijk vooraf de website van de vervoersmaatschappij voor hun regels en tarieven voor honden op de trein. Meestal kan een kleine hond in een mand of kooi gratis mee. Een grotere hond heeft een ticket nodig. De NMBS raadt ook een muilkorf aan, net als de meeste internationale maatschappijen.
Als je internationaal reist, zoek je best de regels van dat land op. Sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, laten geen honden binnen via treinvervoer.
Met de boot
Heerlijk toch: het open water, een zeebriesje, een duik in het water wanneer je dat wil. Reizen met een boot kan geweldig zijn, ook voor je hond. Maar het kan ook heel gevaarlijk zijn, dus houd rekening met deze tips:
- Laat je hond vooraf wennen aan een boot. De deining op het water en de ondergrond van het dek zijn allemaal zaken die je hond stress kunnen bezorgen.
- Stem de ondergrond aan boord af op de poten van jouw viervoeter: zorg voor anti-slipstroken en leg een hondenloopplank om op de boot te komen.
- Zorg voor voldoende bescherming: een harnas met handvat en een pikhaak om hem uit het water op te pikken mocht hij toch vallen. Of kies voor een hondenzwemvest.
- Een goede communicatie is cruciaal. Je hond moet weten dat hij niet zomaar achter elke watervogel aan kan lopen. Hij zou zo in het water kunnen terechtkomen.
Met het vliegtuig
De regels voor honden op het vliegtuig zijn afhankelijk van de maatschappij waarmee je vliegt. Check deze dus best vooraf. Daarnaast zijn er enkele algemene zaken waar je rekening moet mee houden:
- Kleine honden in een reistas kunnen mee in de cabine. Opgelet, deze gelden soms als handbagage.
- Grote honden moeten in een bench in het bagageruim, in een aangepaste ruimte met klimaat- en drukcontrole.
- Laat je viervoeter vooraf wennen aan de bench of reistas.
- Neem een vertrouwd speeltje mee en leg een deken in de bench.
- Bij verre reizen zorg je best voor een tussenstop zodat je je hond even kan uitlaten. Sommige luchthavens hebben een speciale pet relief area. Let wel, niet alle luchthavens laten honden toe.
Reisziekte
Zowel in de wagen, als op de boot of het vliegtuig kan je hond ziek worden. Je hond kan misselijk worden, overmatig kwijlen, onrustig worden en/of trillen. Medicatie is in de meeste gevallen niet nodig als je deze voorzorgen neemt:
- Gewenning is het belangrijkste. Neem je hond vooraf mee op kortere ritten om te wennen aan de ruimte en de beweging. Dit neemt de stress weg die een grote rol speelt bij reisziekte.
- Laat je hond uit vlak voor de reis. Zeker bij langere vluchten is dit aangeraden.
- Geef geen zware maaltijd vlak voor vertrek. Laat je trouwe vriend bij elke tussenstop voldoende water drinken. Een kleine snack kan eventueel aan het begin van een lange pauze.
Chocolade paaseieren zijn gevaarlijk voor hond en kat
Als je met Pasen, paaseieren gaat zoeken laat dan jou hond niet meehelpen zoeken en zorg ervoor dat alle eieren 'gevonden' worden. Theobromine is in chocolade verantwoordelijk voor de vaak ernstige vergiftigingen bij honden. Vooral pure chocolade is giftig. Katten zullen waarschijnlijk niet zo gauw van chocolade snoepen maar honden wel!
Waarom worden honden er ziek van en mensen niet?
Mensen kunnen deze stof zonder problemen snel verwerken. Honden niet; die hebben een lange tijd nodig om theobromine uit het lichaam te verwijderen. Zo kan theobromine zich gaan stapelen. Of uw hond er ook ziek van wordt is afhankelijk van zijn eigen gewicht en de soort en hoeveelheid chocolade die hij opgegeten heeft. Daarnaast is de gevoeligheid voor chocoladevergiftiging verschillend per dier. Dit wil zeggen dat bij het ene dier een bepaalde hoeveelheid chocolade al vergiftigingsverschijnselen geeft, terwijl een ander dier bij diezelfde hoeveelheid geen symptomen laat zien.
Symptomen
Twee tot vier uur na de inname beginnen de symptomen: de hond is rusteloos, moet braken, veelvuldig urineren en heeft diarree. De toestand gaat achteruit wanneer de ademhaling sneller gaat, de hartslag stijgt en er koorts uitbreekt. Enkele uren later kunnen er epileptische aanvallen en hartritmestoornissen optreden. Dit kan fataal aflopen.
Wat moet je doen?
Wanneer je hond of kat toch chocolade binnen krijgt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je dierenarts. Houd de verpakking van de chocolade bij de hand met het gehalte aan theobromine (gehalte aan cacao) en probeer in te schatten hoeveel gram je hond of kat opgegeten heeft. Het is daarnaast belangrijk om te achterhalen wanneer de hond de chocolade mogelijk heeft opgegeten. Zo kan de dierenarts een inschatting maken over de ernst. Mogelijk is een opname in de kliniek noodzakelijk. Natuurlijk is het altijd beter om te voorkomen dat je hond of kat chocolade eet. Laat het daarom nooit onbeheerd op tafel staan of in openstaande tassen zitten.
Een schaap op zijn rug?
In deze periode van het jaar komen schapen weleens op hun rug te liggen. Dit is voor het schaap een levensbedreigende situatie. Door een zware vacht of omdat ze drachtig zijn, zijn ze topzwaar en kunnen zelf niet terug rollen, snelle actie is geboden
Een schaap is een herkauwer en heeft 4 magen: pens, lebmaag, boekmaag en netmaag. Ligt het dier op de rug, dan kan het gas dat de pens aanmaakt er niet uit. Normaal boert het schaap dit uit tijdens het herkauwen. Het gevolg is dat het gas gaat uitzetten en de longen verdrukt, zodat het schaap stikt. Het is dus belangrijk dat het dier zo snel mogelijk uit zijn benarde positie wordt geholpen.
Stap voor stap schaap om draaien.
Je kunt het dier niet zomaar omrollen. Hierdoor kan een maagkanteling. optredenwaardoor het dier alsnog komt te overlijden. Rol een schaap dus niet naar links of naar rechts. Help het dier via de kont weer op de poten. Trek niet te veel aan de wol, dan ontstaan er allerlei bloeduitstortingen. Het beste kunt u het schaap in de oksels pakken. Als het schaap op de kont is getild, kunt u het beter even tegen u aan laten leunen en rechtop laten zitten. Er komt dan weer zuurstof naar de spieren en de organen krijgen weer meer ruimte. Na ongeveer een halve minuut zet u het schaap voorover weer op de poten.
Dronkenmansloop
Een schaap dat op tijd wordt geholpen, zal meestal binnen tien minuten gaan grazen Een schaap dat langer op de rug heeft gelegen, slingert in het begin bij het lopen. Blijf er dan bij, zodat het dier niet in de sloot valt. Pas als de dronkenmansloop over is en het dier gaat grazen, lijkt het grootste gevaar geweken.
Kunt u niet zelf in actie komen of lukt het niet, waarschuw dan zo snel mogelijk de boer of bel de politie of 144 voor hulp van bijvoorbeeld de dierenambulance. Geef zo nauwkeurig mogelijk de locatie van het schaap.